Spring naar de inhoud

Biogas-E

Biogas-E vzw werd in 2004 opgericht met als doel de verdere ontwikkeling van de biogassector in Vlaanderen te promoten en te ondersteunen. Het neemt hierbij een faciliterende en stimulerende rol op. De vzw fungeert als intermediair tussen overheid, bedrijfsleven en academische wereld, en stelt zich op als kennisplatform. Door de goede kennis van de biogassector, inzake de technologie, innovaties, beleid en onderzoek, groeide Biogas-E uit tot het centraal aanspreekpunt voor anaerobe vergisting in Vlaanderen.

Duurzaamheid en circulaire economie mee on track te houden is de vzw’s missie. Biogasproductie is hier dan ook een schoolvoorbeeld van. In Vlaanderen wordt jaarlijks twee tot drie miljoen ton organisch afval afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie, huishoudens en waterzuivering met behulp van micro-organismen omgezet tot biogas en digestaat. De hernieuwbare en duurzame energiebron biogas wordt gevaloriseerd in een warmtekrachtkoppeling tot groene stroom en warmte, gebruikt in een boiler of opgezuiverd tot biomethaan, wat direct uitwisselbaar is met aardgas. Het digestaat is een waardevolle meststof.

Binnen het Collectief Duurzame Energie (CoDE) wenst Biogas-E, gezien haar missie en expertise, in te zetten op de  verdere vergroening van energiedragers en circulariteit, en op die manier bij te dragen aan meer broeikasgasemissiereductie op Vlaams niveau.